Press Release

Mandag, December 6, 2010

2010 10 mest opsigtsvækkende datatab

I år er der kattetis, skinkerester og myrer i maskineriet. Kroll Ontrack har igen i år samlet de 10 mest uheldige og interessante datatab på verdensplan.

Ibas er en del af det globale selskab Kroll Ontrack, de har 25 års erfaring med at genskabe data fra ødelagte harddiske og lagringsenheder med den nyeste teknologi. Gennem det sidste 25 år har Kroll Ontrack og Ibas’ ingeniører hjulpet kunder med at genoprette deres data, og igen i år har de samlet en liste over de 10 værste uheld – heldigvis havde næsten alle en lykkelig afslutning.

”Vores top 10-liste er fascinerende, fordi den fortæller om situationer, man ikke tror er mulige. Man kan le af det bagefter, men selvfølgelig har vores kunder været meget frustrerede, når de har oplevet datatab”, fortæller Henrik Andersen, Ibas Danmark og forsætter ”Datatabene fra 2010 giver imidlertid et håb til alle, der har været – eller vil – havne i lignende situationer. Det er nemlig muligt at genskabe værdifuld data, selvom man tror, man har mistet dem”.

Top 10:

1. Bærbare computere er desværre ikke vandtætte
En mand, der ønskede at holde sig opdateret, havde taget hans bærbare computer med på stranden. Midt på dagen i den værste hede bestemte han sig for at tage en dukkert. Af frygt for at nogen ville tage computeren, smed han computeren ned i en plasticpose og tog den med ud i vandet.. Posen var – selvfølgelig – ikke vandtæt og pc’en fik sig også en svømmetur. Han mistede alle data.

2. Myrer i maskineriet
En oversvømmelse et sted i Europa resulterende i, at en bærbar computer lå i en flod i mere end to dage. Vandet var ikke computerens eneste problem. Da harddisken kom til Kroll Ontrack fandt teknikerne en myre, som havde søgt tilflugt i harddisken. Det lykkes stort set Kroll Ontrack at genskabe al data, men myren stod ikke til at rede.

3. Ambassadør for Afrika
En norsk mand sagde sit job op for at hellige sig drømmen om at rejse til Afrika og tage fotografier af fattigdommen. Efter at have brugt flere måneder på at tage billeder, tog han hjem for at sælge billederne, hvoraf indtægterne skulle gå til at sætte fokus på Afrikas problemer. Desværre brød mandens lejlighed i brand, men heldigvis fik en brandmand fat i computeren med billederne på, før den eksploderede af varme. På vej ned af stigen tabte brandmanden dog computeren. Efter de to uheld lykkedes det alligevel Ibas at genoprette alle billeder og data, der var lagret på computeren.

4. Kattepine
En kvinde placerende sin Mac på gulvet for at lade den op i en stikkontakt. Da hun nogle timer senere kom tilbage, var computeren blevet våd. Ved siden af sad katten og spandt. En nærmere undersøgelse viste, at katten havde taget fejl af kattebakken og computeren.

5. Spænd sikkerhedsselen på din computer
En forretningskvinde var sent på den en morgen og placerede hendes computertaske på taget af bilen, mens hun placerede kaffen i koppeholderen og barnet i barnesædet, hvorefter hun spændte sikkerhedsselen og kørte ud af garagen. Computertasken faldte ned fra taget og blev kørt over af bilen.

6. Bombetrussel
En rejsende nød en espresso, mens han ventede på flyet hjem. Han lagde hans bærbare pc på gulvet og glemte alt om den. Sikkerhedsvagterne i lufthavnen fik besked om, at en taske var glemt . Så da den rejsende sad på flyet blev tasken sprængt i stykker af sikkerhedsmæssige årsager.

7. Pakket i kød
Kroll Ontrack fik en harddisk direkte fra en slagter. Den var pakket ind i skumplastik med resterne af en dejlig, røget skinke. Efter en grundig undersøgelse blev harddisken sendt til vask. Heldigvis blev alle data genoprettet, delvist fordi kunden havde fulgt Kroll Ontracks’ eksperts råd om at lave harddisken være i den tilstand, som den blev fundet i.

8. Hold familieminderne i live
En kvinde besøgte hendes syge far på hospitalet og blev imens udsat for tyveri. Tyven stjal en bærbar pc, der havde tilhørt kvindens datter, der netop var gået bort pga. kræft. Nyheden spredte sig hurtigt og førte til en hurtig pågribning af tyven, og den stjålne computer blev fundet. Uheldigvis var alle data blevet slettet. Kroll Ontrack kontaktede familien for at tilbyde hjælp. Heldigvis kunne 90 pct. af alle billederne på computeren genoprettes. Billederne var de eneste, de havde af den afdøde datter.

9. Dobbelt fejl
En kunde ønskede at gendanne adskillige arkiverede bånd digitalt, og Kroll Ontrack blev sat på sagen. Kroll Ontrack gendannede data på seks eksterne harddisks. Kundens virksomhed prøvede bagefter at tage backup af de seks harddiske og anbragte de gendannede harddiske i en brandsikker boks. Da de skulle bruge de data, de havde taget backup af, opdagede de, at der intet var på harddiskene. ”Ingen grund til bekymring”, tænkte de, ”vi har jo vores sikkerhedskopier i boksen”. Problemet var bare, at da harddiskene blev forbundet til en computer havde en uheldig medarbejder i stedet for at kopiere fra originalen flyttet data over til originalen, og dermed slettet indholdet på originalen fra Kroll Ontrack. Heldigvis havde Kroll Ontrack stadig de originale bånd og kunne lave en data-gendannelse for anden gang.

10. Klumper i strømmen
Da en novice sad foran sin computer, og batteriet var ved at gå død, rakte han hånden ned bag skrivebordet og tog strømkablet til computeren og satte det i. Uheldigvis var det strømforsyningen til en anden enhed, og han brændte derfor computeren helt af.