Press Release

Tirsdag, December 4, 2007

IBAS præsenterer de værste datatabskatastrofer i 2007

It-virksomheden Ibas med hovedkontor i Kongsvinger, Norge, er blandt de førende i verden, når det gælder rekonstruktion af tabte data. Her præsenterer de årets mest spektakulære datatabskatastrofer. Førstepladsen går i år til en utrolig historie fra Østfold, Norge.

”Uanset om årets liste over de værste katastrofer får folk til at le eller græde, er det rart at tænke på, at vi i alle de nævnte tilfælde har klaret at rekonstruere de tabte data. Skulle man være så uheldig at havne i en lignende situation, er vores råd at konsultere professionelle, før man gør noget som helst på egen hånd. Egne forsøg gør ofte ondt værre, så det selv for vores eksperter kan blive særdeles vanskeligt at genskabe dataene,” siger direktør Henrik Andersen, Ibas.


Listen viser, at data kan forsvinde på de utroligste måder, og omfatter alt fra hændelige uheld til ren skødesløshed. Og der er ikke noget, der tyder på, at der bliver mindre brug for Ibas' ekspertise. Aldrig før har eksperterne hos Ibas og Kroll Ontrack haft flere opgaver med at redde folks data end i 2007.


Dette er de 10 mest utrolige datatabskatastrofer og datarekonstruktioner i 2007:


Tiendepladsen - Ups, jeg har vasket dataene!
En kvinde ringede til eksperterne hos Kroll Ontrack og klagede over, at hun havde vasket alle sine data væk. Det viste sig, at kvinden havde en lidt alternativ definition på datavask. Hun tog datavasken bogstaveligt og gav USB-nøglen en tur i vaskemaskinen. Ikke overraskende fik hun problemer med at fremskaffe de nyvaskede data, næste gang hun satte USB-nøglen i sin pc.


Niendepladsen - Usædvanligt fiskeredskab
En utålmodig lystfisker tænkte, at han kunne slå ventetiden ihjel i robåden med nogle spil på den bærbare pc, mens han ventede på, at fiskene skulle bide. Ideen var for så vidt god nok, men manden måtte snart erfare, at en robåd ikke er et egnet sted til en bærbar pc. Idet han rejste sig op, mistede han balancen, faldt overbord og tog pc’en med i faldet. Manden holdt sig heldigvis flydende, værre var det med pc'en. Den sank som en sten til bunden af indsøen, men der var heldigvis ikke dybere, end at manden fik hentet den op igen og bragt til dataeksperterne, som reddede indholdet.


Ottendepladsen - Det, man ikke ved, har man ikke ondt af
En bryllupsfotograf frygtede at skulle stå ansigt til ansigt med brudens vrede, da det gik op for ham, at han havde begået en kæmpe brøler. Han havde egenhændigt klaret at overskrive billederne fra det flotte bryllup med billeder fra et andet arrangement. To dage før brudeparret skulle komme hjem fra bryllupsrejsen, ringede den fortvivlede fotograf til Kroll Ontrack. Her fik han lige præcis den hjælp, han havde bug for. Billederne blev tryllet frem, og brudeparret lever i lykkelig uvidenhed om brøleren den dag i dag…


Syvendepladsen - Syretur
Under et eksperiment hældte en uheldig videnskabsmand syre på en ekstern harddisk. Han frygtede, at alle data var ætset bort, men ikke denne gang. Eksperterne blev koblet på, og til trods for, at den uheldige videnskabsmand var gået grundigt til værks, lykkedes det eksperterne at genoprette dataene.

Sjettepladsen - Slagsmål på jobbet
Det gik hedt for sig under en særdeles ophidset diskussion på en arbejdsplads i Australien. En forretningsmand kastede en USB-nøgle på sin kollega. USB-nøglen, som indeholdt mængder af meget vigtige forretningsinformationer, landede på gulvet og knustes i mange små stykker.

Femtepladsen - Flammeinferno
En heftig brand ødelagde det meste af inventaret på et kontor, men nogle cd'er undgik i første omgang flammerne. Imidlertid var cd-coverne smeltet fast i pladerne, og det blev en vanskelig opgave for teknikerne, at fremskaffe dataene igen - men det lykkedes for dem.


Fjerdepladsen - Jagten på et fredeligt liv
En britisk videnskabsmand var godt træt af en irriterende hvinen fra harddisken. Fuld af initiativ borede manden et hul i det dæksel, som beskytter selve harddisken. Igennem dette hul hældte han olie for at smøre mekanikken på indersiden. Den irriterende hvinen stoppede, men det gjorde harddisken desværre også.


Tredjepladsen - Styrtlanding
I et forsøg, der skulle teste, om en faldskærm fungerede, gik alt fuldstændig galt. Faldskærmen bestod ikke prøven, og et videokamera, som var fæstet til skærmen, kom til at opleve, hvordan det er at blive kastet ud af et fly med en faldskærm, der ikke virker. Den skrøbelige last ramte bakken med et brag og blev smadret ved sammenstødet. Alligevel klarede eksperterne hos Kroll Ontrack at sætte det ødelagte hukommelseskort sammen, så videoen med faldskærmen og kameraets allersidste rejse blev rekonstrueret.


Andenpladsen – Gedehamsenes invasion

En fotograf i Thailand opdagede, at ubudne gæster havde taget bolig i den eksterne harddisk. Masser af bittesmå gedehamse så ud til at trives rigtig godt i deres nye hjem, men en handlekraftig ejer fandt på råd. Dækslet blev fjernet, og de ubudne gæster fik et reelt styrtebad med insektmiddel. Alle gedehamsene døde, men desværre led harddisken samme skæbne.


Og førstepladsen i 2007 går til…


Førstepladsen – Snefræseren
Under et voldsomt snefald fik en kvinde i Østfold i Norge problemer med at køre op ad den stejle bakke til sit hus. Hun valgte at gå det sidste stykke og drog af sted med bærbar computer, indkøbsposer og træningstaske i hænderne. I det samme kom den lokale landmands hjælpsomme søn forbi med traktor og snefræser på slæb. Han ville gerne hjælpe kvinden og bad hende lægge alt, hvad hun bar på, op i traktorens griber. Landmandssønnen kørte i forvejen mens han fjernede al sneen på vejen, og kvinden skyndte sig bagefter uden noget at bære på. Hun troede, der var fred og igen fare, indtil traktoren stoppede midt på bakken. En mærkelig røg kom ud af snefræseren. Det viste sig, at kilden til røgen var kvindensejendele, herunder den bærbare computer. På vej op ad bakken var alt faldet ud af griberen og havnet lige midt i snefræseren! Alle hendes ejendele gik lige igennem, bortset fra den bærbare computer, som kilede sig fast. Hvor utroligt det end lyder, lykkedes det eksperterne hos Ibas at trylle alle data frem trods omfattende skader på den bærbare computer.


For at få flere oplysninger, kontakt venligst:
Henrik Andersen, direktør, Ibas Danmark, tlf: +45 70 22 34 00
Mobil: +45 40 34 00 34, e-mail: henrik.andersen@ibas.dk