Hvis du nu var James Bond!

30. juni 2016 af Henrik Andersen

Mange personer bruger en boremaskine, når de skal slette data fra en harddisk – men giver det egentlig mening? Svaret må være nej! For data bliver ikke slettet af, at der bliver boret i harddisken. Tilgangen til data bliver blot besværliggjort. Og det er vel egentlig ligeså forkert, som når James Bond ønsker sin drink shaken (rystet) og ikke stirred (rørt)! Alle ved jo, at en rigtig Martini drink skal røres!

Selvom James Bond ønsker Martinien rystet, så vil han med garanti aldrig vælge at bruge en boremaskine, hvis han skal bortskaffe data. I stedet ville han bruge et værktøj, der sletter data sikkert og med stil. For man skal jo ikke lade tilfældighederne råde?

Dr. No.

Når det gælder sikker sletning, findes der en række måder at "slette" data fra en lagringsenhed.

  • Del-kommandoen opdaterer kun en tabel der fortæller operativsystemet at filen er slettet. Reelt set findes filen stadig på lagringsenheden!
  • Formatering opdaterer filtabeller der viser at alle filer og kataloger er slettet. Reelt set findes filer og kataloger stadig på lagringsenheden!
  • Det er umuligt, ved egen hånd, at styre og kontrollere overskrivning af lagringsenheden, ved almindelig filkopiering, fordi systemet mellem lagrer.
  • Selv om et lagringsmedium bliver ødelagt, er informationen stadig tilgængelig på pladerne.
  • Selv om du bruger degaussing skal du vide hvor kraftig et magnetfelt der skal til, og hvor længe den specifikke disk skal påvirkes!

Be thrilled, not drilled!

Sidder du inde med udstyr, hvorpå der er data, der ikke skal være tilgængelig for andre, så behøves du ikke at ødelægge udstyret, når du ikke længere skal bruge dette. Du kan fint nøjes med at slette data. Derefter kan andre genbruge udstyret, uden at de har tilgang til dine data.  Det gælder både for PC’er, servere, LUN, virtuelle systemer, Smartphones, tablets og andet lagringsudstyr.

License to erase!

Her er det, at James Bond vil gøre bruge at sletteløsningen Hosted Erase, fra Ibas. Det er en 24/7 software baseret sletteløsning, hvor al information bliver håndteret i Skyen. Det eneste James Bond skal gøre, er at starte sletningen. Det eneste data der bliver tilbage, er det slettebevis der bliver genereret efter hver sletning. Løsningen er så sikker, at ikke engang Raoul Silva (skurken fra Skyfall) vil have tilgang til data! Og med Hosted Erase har du styr på hvilke brugere der kan slette data, på slettebeviserne samt slettelicenserne!

Die another way

En harddisk er en sjov størrelse. Det er et stykke finmekanik der på den ene side er meget følsomt, men på den anden side er det også et stykke mekanik der kan tåle store fysiske påvirkninger og efterfølgende stadig fungere. Det kan du se i dette YouTube klip.

Du skal vurdere fysisk destruktion, i de tilfælde lagringsmediet ikke fungere. På en fejlende enhed kan der ikke udføres sikker sletning med software.

Do you expect me to talk?

En boremaskine sletter ikke data på selve pladerne. Der findes tilgængelig teknologi der kan læse magnetisk data, selvom boremaskinen har været forbi. Ibas har, som eksempel, udlæst data fra harddiske der havde været forbi en boremaskine - 3 huller blev det til og efterfølgende blev de fyldt epoxy lim. Opgaven kom fra en europæisk ambassade i Kuwait der ønskede at teste deres rutiner i tilfælde af krig. Mangel på viden foranledigede, at 2 af 3 huller  blev boret udenfor selve pladerne. Vi fik, som opfølgning på opgaven, et brev med tak for hjælpen.

En laserstråle kan ødelægge en lagringsenhed, med det er ikke alle der som Mr. Goldfinger har en sådan til rådighed. Du kan i stedet bruge en degausser. En degausser er en total ødelæggelsesmaskine der «koger» traditionelle harddiske med peakværdier på 18.000 gauss i centeret af harddisken. Og når degausseren har været forbi disken, så er der ingen data tilbage. Modsat laserstrålen, så kan vi altid levere en degausser til dig.

Hvis du vil høre mere om sletteløsningerne fra Ibas er du velkommen til at ringe på 70 22 34 00 for at få mere information.

Spørg efter Andersen, Henrik Andersen!

Fortsat god sommer