Det bliver endnuware

10. november 2016 af Henrik Andersen

Ovenstående overskrift indeholder en bevidst stavefejl – det tror jeg ikke der er nogen der kan være i tvivl om.

Overskriften skal selvfølgelig rette opmærksomheden hen på RANSOMWARE.

RANSOMWARE er det største IT sikkerhedsproblem vi har for tiden. Dagligt bliver flere tusinde brugere ramt og for mange af disse brugere gælder det, at de ikke får tilgang til deres data igen, efter at deres PC er blevet inficeret af RANSOMWARE. Det kan være, at brugerne ikke vil betale løsesum for at få deres data dekrypteret eller det kan være at de ikke har pengene til at betale løsesummen. Det kan også være, at brugerne ikke ved, hvad det er der er sket eller ved hvor de kan få hjælp, til at få deres data tilbage.

Jeg har tidligere skrevet om RANSOMWARE her på bloggen: Lad mig være – ransomware! Det var i juni 2016 at jeg skrev bloggen og det bedste råd jeg kunne give den gang var: HUSK AT TAGE BACKUP. Og det skal vel og mærke være til et passivt medie (dvs. en enhed der ikke er aktiv hele tiden).

Nu er vi så her, cirka et halvt år senere, og problemet med RANSOMWARE er blot blevet endnu være! Der findes i dag flere variationer RANSOMWARE og nye kommer hele tiden til. Og det samme gælder også antallet af ofre. Udover at gentage mit råd om at tage backup, så vil jeg også anbefale at I tager kontakt til Ibas, såfremt du er blevet ramt. Ring på 70 22 34 00 – og så skal vi gøre vores bedste for at hjælpe. Vi udvikler konstant nye værktøjer til at dekryptere data. I den følgende liste kan du se hvilke typer RANSOMWARE vi kan dekryptere fra – husk, der bliver tilføjet nye typer til hele tiden, så er du ramt af en variation der ikke står på listen, så ring.

8Lock8, CryptoHost, Petya-Mischa, TrueCrypter, 777, Alpha, Autolt, AutoLocky, BitCryptor, CoinVault, Cryakl, Crybola, CrypBoss, CryptInfinite, DMALocker (v1, v2), Fury, Gomasom, Harasom, HydraCrypt, Jigsaw, KeyBTC, LeChiffre, Linux Encoder, Locker, Nemucod, PClock, Radamant, Rakhni, Rannoh Family, TelsaCrypt, TorLocker, Xorist.

Derudover vil jeg råde dig til at læse beskyttelsesguiden til højre. Den er kommet til, på vegne af IT-afdelingen.